výběr vína

Nealkoholické víno: co to je a je stejně kvalitní jako alko?

Dopřát si večer sklenku vína, ponořit se do horké vany s pěnou a pustit si oblíbené písničky – to je nádherná idea, kterou si vizualizují lidé toužící po maximálním odpočinku. Jenže mnohdy se jejich představa pozastaví na jednom – zítra řídím, víno si dát nemůžu. Věděli jste ale, že existuje nealkoholické víno, které by klasické alko mohlo plně nahradilo? 

Co je to nealkoholické víno?

Nealkoholické víno se vlastně od toho tradičního v mnoha ohledech neliší. Tento mok, na jehož dně se ukrývá pravda, se totiž vyrábí naprosto stejným způsobem jako alkoholická verze. Součástí procesu je kvašení stejně jako v případě toho klasického, i když vzniklý alkohol se poté odstraňuje (ovšem až v posledních fázích celé výroby). 

Za nealkoholické víno zákon považuje nápoj z vína, u kterého se obsah alkoholu drží pod půl procentem. Obsah zbytkového cukru by zároveň neměl přesáhnout 65 gramů na litr. Co je však naprosto povoleno, je přidávání aromatických látek nebo oxidu uhličitého. 

TIP: Vybíráte víno? Vyzkoušejte naše srovnání, kde najdete nejlepší víno a také návod, jak poznat kvalitní vína.

Kde se vzalo, tu se vzalo nealko víno

Za zmínku stojí také původ nealkoholické verze oblíbeného vína. Stojí za ním vinařství Carl Jung, které si nealkoholické víno dokonce patentovalo (a to už v roce 1908). I když výrobní proces prošel v posledních letech značnou obměnou, prvenství vinařství už nikdo nikdy nevezme.

Proces výroby ukončuje odstraňování alkoholu

Jak bylo zmíněno, na procesu výroby nealkoholického vína se v porovnání s výrobou toho klasického vína nic nemění. Tedy až na poslední stádium, na poslední proces výroby, kterým je odstraňování alkoholu. Jak k tomu ale dochází?

V současné době znají vinaři celou spoustu možností, jak udělat z alkoholického vína víno nealkoholické. Mezi nejznámější a také nejčastěji využívané metody patří takzvaná vakuová destilace, při které se víno zahřívá na teplotu 25 až 30 stupňů Celsia. Během toho dochází k odpařování alkoholu. 

Další často využívanou metodou je pak reverzní osmóza, při které víno přetéká přes jemný filtr. Tímto filtrem projde pouze voda a alkohol a vznikne tím pádem velice kvalitní nealkoholické víno plné jen a pouze aromatických sloučenin. 

Je nealkoholické víno vůbec kvalitní?

Vintesechardonay Nealko
Vintense Chardonnay je klasický zástupce nealkoholických vín s 0% alkoholu.

Řada lidí si nyní pokládá otázku, jestli vůbec je nealkoholické víno stejně kvalitní jako alkoholické. Na alko určitě nemá, říkají si. Jenže pravdou je, že tento hroznový mok je skutečně vysoce kvalitní a rozdíl se po prvním napití prakticky nepozná. Jen se tedy po druhém či třetím loku nezačnou otupovat lidské smysly. 

Jaká nealkoholická vína stojí především za to?

Abyste však při svém prvním styku s nealkoholickou alternativou neprohloupili, vybrali jsme vám několik skvělých tipů na vína, jež stojí za vyzkoušení. Milovníci Chardonnay by měli vyzkoušet Vintense Chardonnay, které se hodnotí jako nejlepší nealkoholické, dále pak od stejného výrobce Sauvignon (Vintense Sauvignon). Že to vaše srdce tíhne spíše k Rieslingu? Nealko Carl Jung Riesling se hlásí o slovo.

5/5 - (1 vote)

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.