Jak skladovat potraviny, aby dlouho vydržely
Minimalizace odpadu, ekologický přístup ke každodennímu životu, ale také zkrátka snaha ušetřit v současné době vysokých cen jsou momentálně opravdu aktuálními tématy. Bohužel i ti nejsvědomitější šetřílci mnohdy dělají při skladování potravin řadu chyb, které vedou ke snížení jejich trvanlivosti. Jak tedy na skladování potravin, aby dlouho vydržely a nedocházelo k plýtvání?
Mějte v tom systém
Prvním krokem k šetrnému a efektivnímu skladování potravin je především systematičnost. Dvojnásob to platí v případě, že nežijete v domácnosti sami, a například vaše děti neberou na správné ukládání potravin příliš velký ohled. Zatímco v prostorném sklepě či spíži je obvykle poměrně snadné udržet pořádek a přehled nad blížící se expirací potravin, něco jiného je to v případě lednice.
Aby nedocházelo ke zbytečnému kažení potravin (zejména pak sýrů a dalších mléčných výrobků), je ideální pořízení hygienických, hermeticky uzavíratelných boxů, ideální vhodných do myčky. Krásné sety můžete pořídit například s použitím 4home slevy.
Kam patří jednotlivé potraviny?
Boxy a krabičky však samozřejmě nejsou samospasné – v neposlední řadě je nutné ukládat potraviny tam, kam patří. Zatímco některé typy potravin vydrží nejdéle v lednici či mrazáku, jiné patří spíše do suché či chladné spíže. Roli v efektivním skladování potravin totiž hraje nejen teplota, ale například také vlhkost vzduchu.
Lednice
Pokud jste byli zvyklí až dosud téměř všechny potraviny ukládat do lednice s představou, že v chladu déle vydrží, zbystřete. Přestože pro řadu potravin je samozřejmě teplota v lednici naprosto ideální, nepatří sem například některé druhy ovoce, které mohou snadno navinout nepříjemnými vůněmi – příkladem může být banán či rajčata.
Do lednice naopak jednoznačně patří mléčné výrobky, šunka a další uzeniny či sýry. Chlad prospívá například také bobulovitému ovoci, salátům, jablkům či mrkvi. Do lednice patří také čerstvé maso, nezapomeňte ho však pečlivě zabalit do folie či jiného obalu a oddělit od ostatních potravin. Co se týká vajec, ta sice do lednice patří, omývejte je však až těsně před použitím!
Mrazák
Do mrazáku ukládáme veškeré hluboce zamrazené potraviny, tedy například mraženou zeleninu či maso. Do mrazáku lze navíc uložit pečivo, které nechcete okamžitě spotřebovat – stačí ho posléze rozmrazit a je znovu jako čerstvé!
Naopak se obloukem vyhněte skladování čerstvého vodnatého ovoce a zeleniny v mrazáku, po rozmražení by z nich bylo jen beztvaré bláto. Pokud potřebujete uchovat větší úrodu zeleniny či ovoce, vsaďte na zavařování nebo sušení v sušičce na ovoce.
Chladná spíž
Pokud máte doma sklep, máte napůl vyhráno! Do chladné spíše, tedy tmavé a suché místnosti, kde panuje lehce vyšší teplota než v lednici, patří například brambory, cibule/šalotka, jarní cibulka a česnek. Ideální je také pro uchovávání kořenové zeleniny, ale také brokolice či třeba zelí.
Pokojová teplota
Ne všem potravinám prospívá chlad. Příkladem je zejména ovoce, jako jsou banány, ananas, citrusy či třeba nektarinky, které se může v lednici vzhledem k vlhkosti vzduchu začít kazit. Do spíše o pokojové teplotě patří například také dýně, cuketa či třeba zázvor.
Nezapomínejte na minimální trvanlivost
Na závěr nezbývá než dodat, že ani vhodné skladování nezajistí nekonečnou dobu spotřeby. Po určité době se potraviny zkrátka začnou kazit. Nezapomeňte proto pravidelně kontrolovat jak datum minimální trvanlivosti, tak expirace. To platí i v případě suchých potravin, které jsou ke zkáze méně náchylnější, jako jsou konzervy, těstoviny či obiloviny a luštěniny v suchém stavu.